Pelletkachel fijnstof

Geeft een pelletkachel fijnstof?
De laatste jaren loopt de discussie over uitstoot van co en fijnstof steeds verder op.
Waar goed naar gekeken moet worden is niet alleen of er fijnstof wordt gegeven maar de vraag hoeveel.

Pelletkachel fijnstof bij een bodemvoeder

De fijnstof van pelletkachel met bodemvoeder is stukken lager dan die van een traditionele pelletkachel, dit is dan ook uit te leggen.
Bij een Dielle bodemvoeder wordt namelijk de brandstof voorverwarmd daarna verbrand door lucht over de brandstof te blazen en niet erdoor. Is de brandstof verbrand dan zal de as op de rand blijven liggen en eventuele restbrandstof ook opbranden.
Doordat er met een bodemvoeder continu nieuwe brandstof komt en dus ook nieuwe as zal de oude as vanzelf over de rand van de brander vallen.

Kijken we dan naar de traditionele pelletkachel dan worden de pellets koud in het vuur

gegooid en is de brandstof nog niet klaar om te kunnen ontgassen, dit brengt vanzelf meer uitstoot met zich mee wat zich uit in fijnstof ppm en co.
Dielle is dan ook één van de weinige die deze cijfers maar al te graag laat zien!

pelletkachel afvoer

Zijn andere pelletkachels slecht?

Nee zeker niet, de pelletkachel geeft op zichzelf al gemiddeld 80% minder fijnstof als een houtkachel en ruik je eigenlijk niet, bij een houtkachel komt er dan ook nog eens bij dat de gebruiker zelf de kachel bedient dus zowel de brandstof toevoer als de luchttoevoer.
Bij een pelletkachel wordt dit allemaal geregeld door een computer en dit geeft een gecontroleerde verbranding.

Uitdoven en reinigen geeft ook meer vliegas en stof

Als een traditionele pelletkachel brand zal deze ieder uur een reiniging uitvoeren door de rookgasmotor op vol vermogen te laten draaien, daarnaast zal tijdens het uitdoven ook alle asresten uit de brander worden geblazen en vliegt er dus ook meer as door de schoorsteen.

Bij een bodemvoeder is dit niet nodig, deze zal bij het uitdoven stoppen met de toevoer van pellets en daarna het as op het vuur laten liggen waardoor we het vuur kunnen bewaren voor een eventuele herstart.
Een Dielle hoeft dus ook niet te koelen of wachten tot er weer gestart kan worden.

Lees hiervoor ook meer over de werking van een pelletkachel met bodemvoeder.